Hortensiat, nuo puutarhan kaunottaret, joista on iloa koko kasvukauden ajan ja sen jälkeenkin. Niistä voi tehdä myös koristeita ja kransseja. Ohje niiden kuivaamiseen löytyy alempaa. Ensimmäiset hortensiat ilmestyvät myyntiin äitienpäivän tietämillä ja ne ovatkin todella mieleisiä lahjoja. Oikealla hoidolla niistä saa iloa koko vuodeksi.
Hortensioista on moneksi
Hortensialajikkeita on lukuisia – köynnöshortensia, pallohortensia, jalohortensia, syyshortensia, kuutamohortensia, Mustilanhortensia – muutamia mainitaksemme...
Hortensiat ovat helppohoitoisia pensaita, jotka soveltuvat niin havukasviryhmiin, pensasryhmiin kuin myös yksittäin kasvaviksi. Ne ovat kasveina näyttäviä, lehdistöltään raikkaanvihreitä ja terveitä, ne kärsivät harvoin ötököistä tai kasvitaudeista.
Hortensioilla on hyvin suuret ja näyttävät kermanvalkoiset, vihertävänvalkoiset, punertavanvalkoiset, puhtaanvalkoiset tai vahvasti värilliset kukat pinkin, sinisen ja lilan sävyissä. Valmiiksi kukkaan hyödetyt keväällä myytävät hortensiat kukkivat koko kesän, kun saavat riittävästi ja tasaisesti vettä, ravinteita ja puolivarjoisan kasvupaikan. Kukat ehtivät kesän aikana vaihtaa väriään useaankin kertaan – aina kauniina. Syyshortensiat kukkivat vasta myöhään syksyllä, kun monet muut pensaat ovat jo lakanneet kukkimasta. Kukinnot ovat kuihduttuaankin koristeellisia.
Syyshortensian saa useimmiten kuivattua aivan samannäköiseksi kuin se on tuoreena, kun annat ensimmäisten yökylmien puraista kukkia ja kuivaat ne vasta sen jälkeen. Kukat kuivuvat maljakossa, annat vain veden hiljalleen haihtua pois. Onnistuessaan kuivaneissa syyshortensioissa säilyy myös väri samanlaisena. Kokeile kuivatusta myös jalohortensioille, niissä on kesän mittaan upeita sävyjä.
Pallohortensia
Koristepensaana kukkivan pallohortensian puhtaanvalkoiset kukinnot avautuvat keskikesällä. Ne viihtyvät mieluiten puolivarjoisilla paikoilla, joten ihan paahteeseen ne eivät ole paras valinta. Niitä on helppo yhdistää muiden perennojen kanssa.
Köynnöshortensia
Majesteettinen köynnöshortensia tykkää kiivetä korkeuksiin puunrunkoa pitkin. Se voi alkuun olla hidaskasvuinen, mutta päästyään vauhtiin harva kasvi päihittää sen kokoa ja upeutta. Sen rinnalle voi istuttaa myös muita kasveja, kuten kiinanlaikkuköynnöstä.
Köynnöshortensiaa voi käyttää myös maanpeitekasvina ja antaa sen luikerrella maata pitkin. Näyttävin se kuitenkin on kasvaessaan ylöspäin. Se vaatii hyvä tuen, sillä kasvustosta tulee suuri ja raskas. Useimmiten puunrunko hoitaa tehtävän parhaiten, männystä köynnöshortensia saa tukevan ja mieleisen kumppanin, johon takertua. Köynnöshortensian lehvästö on runsas ja tiivis ja sen vuoksi se tarjoaa hienoja piilopaikkoja mm. linnuille.
Hortensia on myös mainio ruukkukasvi
Keväällä myytävät jalohortensiat kannattaa aina istuttaa isompaan ruukkuun, sillä ne eivät kestä kuivumista. Jalohortensia on janoinen ja nälkäinen kasvi, se tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita jaksaakseen kukkia kauniina läpi kesän. Kannattaa seurailla säätä: aurinko, helle ja tuuli lisäävät vedentarvetta, viileä ja pilvinen sää vähentävät sitä. Jalohortensiat voi siirtää syksyn tullen talvehtimaan maahan tai kellariin, ne useimmiten talvehtivat vähintäänkin kohtuullisesti. Kannattaa ainakin kokeilla talvettamista.
Näyttävät ja mielenkiintoiset ruukkuistutukset saat noudattamalla mieleistäsi väriteemaa. Istuta ruukkuihin erilaisia kasveja ja yrttejä. Voit yhdistää kesäkukkia myös perennojen kanssa. Erilaisilla lehtimuodoilla, kukinnoilla, korkeuseroilla ja kontrastiväreillä luot mielenkiintoa.
Nautinnollista loppukesää ja
hiljalleen hiipivää syksyä...
Puutarhurisi Pia
Comments