top of page

Viherterapian puutarhasuunnittelu

Sinun toiveesi
ovat kaiken perusta

Pihan suunnittelu on aina yhteistyötä asiakkaan ja suunnittelijan välillä, koska puutarhan ilot merkitsevät eri asioita eri ihmisille. Pohdimme yhdessä mitä puutarhalta halutaan: millainen tunne ja tunnelma halutaan luoda ja mitä tehtäviä puutarhan tulisi täyttää, mitä voidaan säilyttää ja mitä pitäisi uusia? Kun mietit unelmiesi puutarhaa, eläydy tulevaan toive-elämään puutarhassasi ja mieti, mitä haluat. Sillä, miltä puutarhasi näyttää, tuoksuu, kuulostaa ja tuntuu, on suuri merkitys elämäsi laadun kannalta. Lähtökohtani suunnittelussa on sinun toiveesi, jonka pohjalta ehdotan ammattitaidollani oikeat kasvit oikeaan paikkaan.

Puutarhasi ja kotisi ovat kokonaisuus

Puutarhan kauneus perustuu kokonaisuuteen, joka muodostuu rakennetun, ympäristön ja luonnon välisestä vuoropuhelusta. Puutarha on kotisi jatke ja sen saumaton yhteys kotiisi maksimoi nautinnon molemmista. Siksi on merkittävää onnistua luomaan persoonallinen puutarha, joka sointuu taloosi ja puutarhaunelmiisi. Myös puutarhassa on erilaisia toimintoja, tiloja ja tunnelmia, eri värejä ja tekstuureja, aivan kuten kotonakin. Puut ja pensaat luovat seinät, polut, ruoho ja istutukset lattian, puutarhan kalustus ja valaistus tunnelman ja kattona on puunlatvukset ja taivas. Mieleinen puutarha on hyvinvoinnin ylläpitäjä ja luovuuden lähde ja siksi siihen kannattaa panostaa.
 

Olemme tukenasi ja apunasi

Kuulen herkällä korvalla toiveesi ja lempikasvisi ja täydennän niitä ehdotuksilla, jotka mielestäni sopisivat suunnitelmaan. Suosin helppohoitoisuutta ja kestäviä kasvivalintoja, jotta puutarhasi ylläpito on helppoa ja ehdit myös nauttimaan puutarhastasi. Huomioin aina myös ympäristön hyvinvoinnin ja autan sinua halutessasi luomaan myös hyötypuutarhaa, jotta saat nauttia itsetuotetusta lähiruuasta.

Kaunis, kestävä ja toimiva puutarha

Puutarhan suunnittelu on hyvin ratkaisukeskeistä. Puutarhassa ratkaistavia asioita ovat kulkureitit, talon huoltoon liittyvät asiat, oleskelu puutarhassa, lasten leikkimahdollisuudet, maaston muodot ja muotoilut, istutukset, valaistus sekä puutarhan talvikäyttö ja -ilme. Ajatustyön hallitseminen on helpompaa, kun ratkaisee yhden asian kerrallaan – jokaista pulmaa on hyvä miettiä useammasta näkökulmasta. Jokainen suunnittelija painottaa hieman eri asioita.

 

Itselleni tärkeää on:

 • rakentaa maisemia puutarhaan

 • säästää luonnonmukaisella tontilla mahdollisimman paljon alkuperäistä luontoa

 • huomioida ilmansuunnat, niiden vaikutus valo-oloihin ja huomioida upean laskevan ja nousevan auringon näkymälinjat

 • valita maaperän olosuhteisiin sopivia kasveja

 • pohtia tontin luonnetta

 • selvittää, mihin kasvillisuusvyöhykkeeseen alue kuuluu

 • tehdä sisääntulosta kutsuva

 • johdattaa katsetta kauniisiin näkymiin

 • istuttaa oleskelualueiden läheisyyteen

 • esteettiset ja toimivat ratkaisut

 • kestävä kehitys


Näin lopputulos on aina yksilöllinen ja  arvokas. Kaunis puutarha on tasapainoinen ja hyvin suunniteltu. Kauniissa puutarhassa toimintojen ja kasvillisuuden ryhmittely on onnistunut, kasvivalinnat ja kalusteet sopivat kokonaisuuteen ja värimaailma on mietitty. Puutarhassa on myös mielenkiintoisia istutuksia ja hauskoja rakenneratkaisuja. Kaikkein tärkeintä kauniissa puutarhassa kuitenkin on, että se näyttää ja tuntuu omalta.
 

Toiminnot tarpeiden mukaan

Puutarhan on oltava toimiva ja toiminnallinen ja itsellesi ja läheisillesi tärkeät asiat tulee huomioida suunnittelussa. Talon ja puutarhan on toimittava kokonaisuutena – kesällä rajaa sisä- ja ulkotilan välillä ei saisi olla lainkaan ja talvella puutarhan tehtävä on lisätä kotisi kodikkuutta entisestään. Puutarhan tulee siis olla viihtyisä ja mielenkiintoinen kaikkina vuodenaikoina. Nykyään puutarhassa halutaan ensisijaisesti olla yhdessä perheen kanssa ja nauttia – siksi puutarha kannattaa suunnitella myös melko helppohoitoiseksi.

Toimivassa puutarhassa toiminnot on sijoitettu niille tarkoituksenmukaisiin paikkoihin, aurinkoiset paikat ja parhaat näkymät on hyödynnetty maksimaalisesti ja näköyhteys naapureihin ei ole aivan ilmeinen. Tilaa on varattu toiminnoille riittävästi: kuinka monelle autolle tarvitaan tilaa, missä lapset leikkivät, kuinka huoltotoimet (roskat, tomutus, kuivatus) mahtuvat puutarhaan. Toimiva puutarha on helppohoitoinen, ja siellä on mietitty reitit tarkasti. Toimivassa pihassa on käytetty paikkaan sopivia materiaaleja, ja se on aina myös hyvin ja kestävästi rakennettu.

Kestävyydellä tarkoitetaan puutarhassa hyvää ja laadukasta suunnittelu- ja rakentamistyötä, muunneltavia ja monikäyttöisiä ratkaisuja ja kestäviä materiaalivalintoja. Kestävyyteen vaikuttaa aina aika, joten ratkaisut kannattaa pohtia esimerkiksi 5, 10 ja 15 vuoden perspektiivillä. Kuten koti, myös puutarha on sijoitus, josta pidetään hyvää huolta.

Millainen suunnitelma teille?

Erilaisia suunnitteluja, kuten luonnos-, yleis-, piha-, istutus- ja valaistussuunnitelmia on mahdollista toteuttaa asiakkaan toiveiden mukaan, myös 3D-kuvat onnistuvat. Suunnitelman hintaan vaikuttaa tontin koko, maaston muodot, halutut erityistoiveet, kuten esimerkiksi purot, lammet, terassit ja kiveykset. Suunnitelmia on mahdollista saada joko käsin piirrettynä tai tietokoneavusteisesti, tässäkin hinta määrittyy työn vaativuuden suhteen. Suunnitelmien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta aina tuhansiin euroihin.

Joko aloitetaan?

Oli tyyli sitten modernin minimalistinen tai runsaan rönsyilevä, vastaan haasteeseen – suunnitellaan yhdessä unelmiesi puutarha.

Ota yhteyttä, niin aloitetaan.

bottom of page