top of page

Viherterapian blogi

  • Writer's picturePia Heikkilä

Muutoksen aika

Aitakasvit muodostavat pihan seinät. Ne rajaavat oman tilan, suojaavat katseilta ja määrittelevät osaltaan pihan tunnelmaa. Aitakasvin valintaan vaikuttavat mahdolliset kaavamääräykset, sekä myös asukkaiden mieltymykset ja kiinnostus tai resurssit aidan hoitamiseen.

Jos haluat hyvin kapean havuaidan, on taimet istutettava pieninä ja tiheään, jotta leveyskasvua voidaan rajata alusta asti. Kapeassa aidassa riittävä taimitiheys on tärkeä, jotta aidasta saadaan kapeudesta huolimatta tuuhea. Jos haluat näkösuojaa heti, valitse valmiiksi suuret taimet.

Monilajinen aidanne piilottaa tontin rajan

Vapaasti polveileva aidanne kätkee rajan ja toteuttaa pihan moniulotteisuutta jo sinällään. Joukkoon voi kätkeä marjapensaita, perennoja ja hedelmäpuita. Eri aikaan kukkivilla kasvivalinnoilla saadaan vaikka koko kesän jatkuva kukinta. Monilajinen aidanne on elävä organismi, josta löytää joka päivä jotain uutta kehitystä.

Tällä ideamallilla toteutin sporttisen nuorenparin piha-aidanneuudistuksen. Tuija-aidanteen joukkoon istutin perennoja (kuunliljoja) sekä köynnöksiä (villiviiniä).


Pihan viihtyisyys perustuu kasvillisuudelle. Kasvien avulla rakennetaan pihan seinät, lattia, katto ja huoneet. Eri kokoiset kasvit tuovat pihaan kerroksellisuutta ja sen avulla tuodaan eri osa-alueita tai toimintoja esiin tai piilotetaan niitä. Jokaisella kasvilla on oma tehtävänsä.

Puut kasvavat puutarhan katoksi. Pieneenkin pihaan mahtuu aina vähintään yksi puu, kunhan valitaan pihan mitat huomioon ottaen oikean kokoiseksi kasvava puu.


Köynnökset, eri kokoiset pensaat ja perennat tuovat puutarhaan kerroksellisuutta ja rajauksia, jotka ovat tärkeitä rehevän vaikutelman rakentamisessa.

Havukasvit tuovat vaihtelevuutta ja astuvat jopa pääosaan syksyn ja talven aikana. Havukasvien eri muodot, väritykset ja korkeudet rikastuttavat puutarhan ilmettä kesällä korostaen muita kasveja ja talvella ylläpitävät vehmasta ilmettä.


Tämän pihan omistajien muutostoiveina oli mm. helppohoitoisuus, viihtyisyys ja käytännöllisyys. Nuorenparin lempivärejä ovat valkoinen, musta ja vihreä.Kun aloitat oman pihasi suunnittelun, tee pohdintoja... Kartoita pihan eri toiminnot, mm. kulkuväylät, oleskelu, leikki, kasvimaa, roskat, lumenkasaus, jne. Ne muodostavat rungon, jonka ympärille pihasi rakentuu.

Kasvit kasvavat kauniina, kun valitset ne kasvupaikan olojen mukaan. Istuta kasvit ryhmiin selkeisiin istutusalueisiin. Hoito helpottuu ja vaikutelma on levollinen.

Jos tarvitset apua pihan pulmissa, autan mielelläni.

Puutarhaterveisin,

Pia

7 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page